«Πολιτιστικός Μάιος 2024»

Έρχεται!
Ετοιμάζουμε τον «Πολιτιστικό Μάιο 2024» σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τον Δήμο Δοξάτου με τον γενικό τίτλο «ό,τι μας ενώνει».
Θεωρώντας πως ο σύγχρονος πολιτισμός μπορεί να συνδυάσει την καινοτομία με την αναφορά στην τοπική ταυτότητα και την αλληλεπίδραση της με τόπους και χρόνους που δεν θα μπορούσαν να συνευρεθούν παρά μόνο μέσα από δράσεις πολιτισμού, με την πεποίθηση πως οι διάφορες μορφές τέχνης μπορούν να τροφοδοτήσουν η μία την άλλη και να παράγουν μια μοναδική ποικιλομορφία, σχεδιάζουμε την πολυθεματική δράση του Πολιτιστικού Μαΐου 2024 με γενικό τίτλο «ό,τι μας ενώνει».
Με σαφή αναφορά σε όλα αυτά που μας ενώνουν στον πολιτισμό, μέσα και έξω από τη χώρα, με σαφή κατεύθυνση σε κάθε σύγχρονη και πρωτότυπη δημιουργία, με απόλυτο σεβασμό στο παρελθόν αναζητούμε το σύγχρονο ίχνος. Ενισχύοντας τον διάλογο και την ενεργή συμμετοχή όχι μόνο σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας αλλά ευρύτερα, μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων, ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και διαθέτουν διαφορετικές εμπειρίες, συλλογικοτήτων που αντιπροσωπεύουν τόπους και κουλτούρες διαφορετικές, αναζητούμε «ότι μας ενώνει». Με έμφαση στην ενεργή συμμετοχή σε κάθε δράση που αναπτύσσεται των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και επιδιώκοντας να έχει τον πρώτο λόγο η νέα γενιά, διοργανώνουμε δράσεις που μέσα από το εορταστικό περιεχόμενο ενισχύουν την κοινωνική ταυτότητα.
«Ό,τι μας ενώνει» δεν είναι απλά ένα σύνθημα, είναι η πρακτική δεκαπέντε χρόνων διοργάνωσης της πολυθεματικής δράσης του Πολιτιστικού Μαΐου.
Οι δράσεις που προγραμματίζονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της πολιτιστικής δημιουργίας και της διαλεκτικής σχέσης της με το παρελθόν, την Μεσόγειο ως κοιτίδα πολιτισμού, την μουσική ως συνεκτικό κρίκο πολιτισμών, του χορού ως κύκλο ανθρώπων που δένονται, του αθλητισμού ως συνέργεια άμιλλας, της σύγχρονης αποτύπωσης του παρελθόντος μέσα από τέχνες όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία και η τεχνική διακόσμησης, της επιστημονικής προσέγγισης της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής μας. Όλες οι δράσεις καλλιεργούν το πνεύμα του εθελοντισμού και της προσφοράς, αναφέρονται σε καθετί που μας ενώνει και φιλοδοξούν να καταθέσουν το σύγχρονο και διαχρονικό φάσμα δημιουργίας.
Αναλυτικά προγραμματίζουμε:
• Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ότι μας ενώνει» από ερασιτέχνες φωτογράφους της περιοχής της Δράμας σε συνεργασία με την φωτογραφική ομάδα Δράμας «Έφοδος».
• Έκθεση έργων ντεκουπάζ από το τμήμα του Συλλόγου καθώς και έκθεση έργων ζωγραφικής από το παιδικό τμήμα εκμάθησης ζωγραφικής.
• Ημερίδα με θέμα «Ο πολιτιστικός πλούτος της Δράμας, ανάδειξη και διαφύλαξη» σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών /Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου- Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και την συμμετοχή του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (“Centro de Estudios Bizantinos, Neogriegos y Chipriotas de Granada”/ C.E.B.N.Ch.) του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, του Λυκείου Καλαμπακίου, των Συλλόγων Δράμας: Ιππικός Σύλλογος Δοξάτου οι Φίλιπποι, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης, Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου, που έχουν εγγράψει στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου. Η ημερίδα αποτελεί και την πρώτη δράση που διοργανώνουμε στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε με τους παραπάνω συλλόγους και του συμφωνητικού συνεργασίας που πρόσφατα κάναμε με το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου- Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
• Παιδικό φεστιβάλ τέχνης με την συμμετοχή χορευτικών ομάδων παιδιών από τον ΜΠΣΚ, την ευρύτερη περιοχή.
• Workshop με θέματα:
 Την κατασκευή μάσκας: σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Βρύσης θα δούμε την δημιουργία της προσωπίδας των Μπαμπούγερων σε κάθε βήμα.
 Την κατασκευή χειροποίητου αντικειμένου από ξύλο με το εργαστήριο σχεδιασμού και κατασκευής ξύλινων αντικειμένων sdr.lab
 «Ανασυνθέτω», η τέχνη της διακόσμησης με κόψιμο και συγκόλληση χαρτιού (ντεκουπάζ) με το «Καλλιτεχνείο»,
 «ζωγραφίζω το παραμύθι», αφήγηση με τους εθελοντές από το τμήμα Βιβλιοθήκης του Συλλόγου και το τμήμα ζωγραφικής, όπου το παραμύθι συναντά την ζωγραφική.
• Τουρνουά σκάκι με την συνεργασία του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας και Ποδηλατοδρομία σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία του Καλαμπακίου.
• Γεύσεις Μεσογείου, «Από την Αδριατική στο Αιγαίο». Με την συμμετοχή του συλλόγου από το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κέντρο (Centro Rurale Europeo), Rieti Lazio, Ιταλία, και του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου της Σύρου «η σοφία της παράδοσης», και του Δ.Ι.Ε.Κ. Δράμας.
• Μουσικές βραδιές
• Βραδιά disco με dj αφιερωμένη στην μουσική της δεκαετίας του ’80.
Τον σχεδιασμό της αφίσας και όλων των γραφικών προβολής ετοιμάζει για τον Σύλλογο μας η αρχιτεκτόνισσα κυρία Άρτεμις Παπακώστα.
Σας περιμένουμε να μετέχουμε και να συνδημιουργήσουμε, να γνωριστούμε και να γνωρίσουμε, να μοιραστούμε πολιτισμό!
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου Δράμας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *